Muskel – og skjelettplager hos gravide
Vår egen Kiropraktor Sara Nordanger har ekstra kompetanse innen behandling av gravide og etter svangerskap. Hun har opparbeidet seg lang erfaring på disse områdene etter hennes 5 år på Ullevål sykhus, og Bekken og barn klinikken på Storo. Hos Sara blir du ekstra tatt vare på, og vi skreddersyr et behandlingsforløp sammen som passer akkurat for deg og ditt svangerskap.
Graviditet innebærer betydelige endringer, og du må forberede deg både praktisk og mentalt. Mens du forbereder deg på det kommende, transformeres ikke bare livet ditt, men også kroppen din i takt med fosterets utvikling. Selv om mange opplever denne perioden som en drøm, kan de fysiske forandringene være krevende. (1)
Det er her en kiropraktor kan hjelpe. Hos oss vil vi kunne både veilede og behandle slik at du og kroppen din får en lettere jobb gjennom svangerksapet .
Vanlige plager som kan oppstå i svangerskapet
Blant våre gravide pasienter er det gjerne bekkenplager og korsryggsmerter, og nakke og hodepine som er et tilbakevendende tema. Selv om en kvinners kropp tilpasser seg et svangerskap, viser studier at over 50 prosent har smerter i korsrygg eller bekken under en graviditet. (2) Vanligvis oppstår plager knyttet til bekkenledd.
Bekkenet består av tre bevegelige ledd (på fagspråket kalles to av dem iliosakralledd og det siste er symfysen). Disse leddene gjør det mulig for korsryggen å være i balanse, selv når magen vokser og blir større/ tyngre. Økt vekt foran skaper naturlige konsekvenser for ryggen. Heldigvis er vi bygget slik at kroppen tilpasser seg. Og dette er viktig. Det er essensielt at ryggsøylen og bekkenet har god bevegelighet for å oprettholde balansen. Det er når kroppen din sliter med å tilpasse seg at du kan få vondt.
Vi behandler også disse plagene i forbindelse med svangerskap
- Korsrygg/bekkensmerter
- Vondt i bryst og pustevansker
- Ryggsmerter
- Hodepine
- Nakkesmerter
- Smerter mellom skulderbladene
- Smerter i lysken
- Halebeinssmerter
- Smerter på skambeinet
- Smerter i håndledd
- Smerteutstråling i armer og ben
- Veiledning til riktig gange og holdning
- Råd og tips for trening
Vår jobb som kiropraktor er å hjelpe deg med det – og gjerne fra tidlig i svangerskapet. Tidlig hjelp vil kunne hjelpe til et behagelig svangerskap med en kropp som er i balanse.
Avhengig av hvilke utfordringer/plager du har så er det vanlig med 6–14 behandlinger i løpet av svangerskapet.
Bekkenlåsning eller bekkenløsning?
Det er ulike plager som kan ramme bekkenleddsområdet og disse vil også behandles ulikt. Har du bekkenlåsning og bekkenløsning? Eller begge deler? Gravide pasienter kan få begge deler. En riktig diagnose er superviktig for at du skal få riktig veiledning og behandling. Bekkenleddsmerter kan være sterkt hemmende gjennom et svangerskap. Heldigvis blir de aller fleste helt bra igjen etter å ha født sitt barn. Noen kan imidlertid fortatt ha mye smerter og plager etter fødselen. Endringene kroppen har vært gjennom er enorme og de skjer over kort tid. Så igjen – husk at bekken og ryggsøyle bør fungere så optimalt som mulig! (4)
Vi jobber med våre gravide pasienter med det mål for øye at de skal ha et godt svangerskap. Det viktigste verktøyet for å ha et slikt svangerskap er bevegelse og aktivitet. Dette er også veldig bra for barnets utvikling og for at mor skal komme seg i god form igjen etter fødselen.
Les også denne artikkelen hvor kiropraktor Sara Nordanger blir intervjuet av foreldre og barn – klikk.no om bekkenløsning.
Her er en kort filmsnutt laget av Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI) i samarbeid med Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter (LKB), Ortopedisk klinikk ved Oslo universitetssykehus og Folkehelseinstituttet som forklarer enkelt hva som skjer med deg når du får bekkenleddsmerter i svangerskapet.
Trygt for mor og barn
Kiropraktorbehandling er trygg både for mor og det ufødte barnet. (5) Behandlingen er skånsom, utføres med lette trykk, og utgjør ingen risiko for det ufødte barnet. Kiropraktorer har omfattende utdannelse og selvstendig behandleransvar, på lik linje med leger, tannleger og psykologer. Ønsker du veiledning og behandling fra starten av graviditeten, er du velkommen til en konsultasjon. Bevegelse, balanse og trygghet er våre fokusområder fra dag én. Hvis du allerede har opplevd ryggplager før graviditeten, kan vi også tilby forebyggende behandling for å forberede kroppen på de kommende endringene.
Behandlingsteknikker
- Kiropraktisk leddjustering
- Triggerpunktbehandling
- Muskelmassasje
- Mobiliseringsbehandling
- Bindevevsmassasje
- Tørrnålteknikk
- Hjemmeøvelser og rehabilitering
- Råd og veiledning gjennom svangerskapet
Hva kan du gjøre selv?
Selv kan du bidra til velvære under graviditeten ved å holde deg aktiv – det er gunstig både for kroppen og sinnet. Lett trening som svømming og yoga for gravide kan være særlig fordelaktig. Fokusér på å finne ditt naturlige balansepunkt og sitt med knærne lavere enn hoftene mot slutten av svangerskapet.