Seniorpasienten og kiropraktorbehandling- dette bør du vite!
Denne oversikten har som formål å veilede deg gjennom de spørsmålene du måtte ha i forhold til kiropraktisk behandling av aldersrelaterte muskel og skjelettplager.
Når vi blir eldre, begynner kroppen å forfalle, noe som skaper en høyere risiko for skade og sykdom. Dette betyr at seniorer er mer utsatt for kroniske smerter og slitasje. For å opprettholde en velfortjent livskvalitet inn i alderdommen er det avgjørende å ta vare på kroppen. Dette kan oppnåes ved å opprettholde bevegelighet, styrke og balanse. Kiropraktisk behandling er en praktisk behandlingsmetode som kan hjelpe eldre med å oppnå generell velvære, mestringsfølelse og varig smertelindring. Mens kiropraktisk behandling har vist seg å gi mange fordeler for mennesker i alle aldre, kan spesielt seniorer forbedre livskvaliteten gjennom jevnlige besøk hos en kiropraktor.
Vanlige muskel og skjelettsmerter hos seniorpasienten.
Seniorpasienten får, som alle andre, smerter i muskel og skjelettsystemet. Her har vi listet opp noen av de vanligste tilstandene vi pleier å hjelpe seniorpasienten med.
- nakkesmerter
- korsryggsmerter
- artrose
- smerter i fot og hånd/fingre
- senebetennelser
- nakkerelatert svimmelhet
- kne og hoftesmerter
- muskelsmerter
Under i vår fane som heter behandlingsmetoder, kan man se at vi bruker masse ulike typer behandlingsteknikker. Vi er selfølgelig ekstra påpasselige og bruker lettere trykk på de som muligens kan være benskjøre. Dette er noe som du og din kiropraktor må bli enige om i forkant, og ofte må man prøve seg litt forsiktig fram.
Bør seniorpasienten oppsøke kiropraktor, lege eller fysioterapeut?
Som en generell regel pleier vi å si at er du syk, oppsøker du lege. Trenger du opptrening etter operasjon ol. oppsøker du fysioterapeut med treningsrom og avtale med kommunen. Har du vondt, oppsøker du kiropraktoren (eller fysioterapeut)! Dette er bare en veldig generell, uskreven regel og mange av våre roller som autorisert helsepersonell glir litt inn i hverandre. Det viktigste er at du oppsøker hjelp og finner en som kan hjelpe deg med det du plages med. Alt av helsepersonell vil henvise deg til riktig instanse om du havner på “feil” sted.
Er kiropraktorbehandling trygt for seniorpasienten?
JA! En kiropraktor er som nevnt autorisert helsepersonell og vil alltid ta en grundig vurdering før en eventuell behandling settes i gang. Kiropraktoren har, som nevnt tidligere, full henvisningsrett til både ortoped og MR/røntgen (på lik linje som fastlegen). Våre kiropraktorer bruker også masse forskjellige teknikker ofr å få pasienten sin bedre. Dette inkluderer selvfølgelig øvelser, veiledning og gode forklaringer på hvordan akkuratt dine smerter her oppstått.
Bør man “knekke” på seniorpasienten?
Her har vi brukt “knekkeordet” litt fordi det er det de fleste kjenner teknikken som. Lyden som kommer når man “knekker opp”, kan heller beskrives som en luftboble som dannes inne i leddkapselen. Dette er helt ufarlig og kommer som følge av en plutselig, presis, rask og ofte meget lett bevegelse av ett eller flere ledd. Luftboblen vil etter kort tid forsvinne. Resultatet er ofte bedring av bevegelse, mindre muskelsmerter og bedre proprisepsjon/romfølelse. Dette skjer fordi et område som kroppen har “låst”, plutselig beveger på seg og fungerer bedre igjen.
Når det er sagt er vi alltid ekstra forsiktige med våre eldre pasienter! Vi prøver ofte litt andre behandlingsmetoder om denne leddbehandlingen kan potensielt ha en negativ effekt på vår pasient. Behandlingen tilpasses alltid etter pasienten sitt eget ønske og behov.
Hvor mange behandlinger trenger seniorpasienten?
Dette er vanskelig å si, men ofte trengs det mer oppfølging hos våre seniorpasienter enn på “de yngre”. Dette er fordi våre seniorer ofte har gått med smertene lenge før de oppsøker behandling. Smertene har ofte kommet og gått gjennom et langt liv. Motivasjon og pågangsmot er en liten nøkkel her og det er kjempeviktig å jobbe for å holde den oppe!
“Forventninger” er også et viktig aspekt. En ryggplage som forsvant etter én kiropraktorbehandling for 20 år siden, vil nødvendigvis ikke oppføre seg likt. Dette betyr ikke at det ikke lar seg fikses eller at vi ikke klarer å få det bedre. Det betyr at det krever noe mer jobb og innsats fra både kiropraktor og pasient.
Målsetting er også noe som bør diskuteres. Er målet å gå på en 2 timers topptur på fjellet eller er målet å klare å komme seg til og fra postkassa på egenhånd? Dette vil kreve innsats på ulike nivåer og antall behandlinger vil variere deretter. Noen mål kan vi nå, noen mål må deles opp i flere delmål.
Ønsker du å være smertefri, eller ønsker du å dempe smertene? Vi ser ofte at flere behandlinger over tid, vil ha en bedre smertelindrende effekt enn ett kortvarig behandlingsopplegg. Men for noen er det bare litt smertelindring som er ønskelig og da kan vi hjelpe til med det og.
LES OGSÅ:
Topp 5 ting som kiropraktoren kan hjelpe seniorpasienten med!
Fallforebygging – trening og behandling for seniorpasienten.
I følge helsenorge faller 1 av 3 eldre over 65 år årlig. Nettopp på grunn av dette er det viktig å komme i gang med fallforebyggende trening. Helsenorge har utarbeidet en guide som tar for seg dette (les mer om dette her). Vi på Fetsund kiropraktorsenter er godt kjent med denne og tar deg gjennom guiden, steg for steg om det skulle være ønskelig!
Vi mener at vi også kan hjelpe til med å behandle muskler og ledd slik at risikoen for å falle minskes ytterligere! Dette ved hjelp av å bedre bevegelsesutslag og smerter i muskler og ledd. Har man bedre bevegelse og mindre vondt i kroppen, vil man jo kanskje også være mer stødig på beina?
Det siste aspektet her er noe som heter propriosepsjon. Kort fortalt betyr det hver enkelts romfølelse, hvor kroppsdelene er til en hver tid. Det er viktig at dette systemet fungerer optimalt når man skal bevege seg. Da mister man ikke balansen og faller. Er muskler og ledd veldig stive og vonde, er ikke romfølelsen på topp. Man kan da ha større risiko for å falle. Dette er noe en kiropraktor kan bidra til å bedre, ved å jobbe med såkalte leddmobiliserings teknikker. Disse er trygge og effektive og tilpasses hver enkelt pasient. Leddmobilisering gjør vi på alle ledd fra topp til tå! Sammen med denne teknikken bruker vi ulike massasjeteknikker for å øke blodsirulasjon og lindre muskelsmerter.
Kontakt oss!
Vi på Fetsund Kiropraktorsenter jobber daglig med seniorpasienter og har en særlig interesse for både utredning og behandling av disse.
Kontakt oss gjerne på telefon 46332766, eller benytt vår døgnåpne online booking.
Vi gleder oss til å hjelpe deg på vei til en bedre hverdag!
Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke deg gjennom vår hovedmeny.