Krystallsyke og svimmelhet – 5 øvelser som hjelper!

Har du blitt fått krystallsyke, blitt plutselig svimmel og er litt usikker på hva du skal gjøre? Eller har du vært hos legen og fått beskjed om å ta noen øvelser du ikke husker? Vår egen kiropraktor Marie Hermansen vil gjerne hjelpe deg som sliter med svimmelhet og krystallsyke! Hun…

Har du blitt fått krystallsyke, blitt plutselig svimmel og er litt usikker på hva du skal gjøre? Eller har du vært hos legen og fått beskjed om å ta noen øvelser du ikke husker? Vår egen kiropraktor Marie Hermansen vil gjerne hjelpe deg som sliter med svimmelhet og krystallsyke! Hun har derfor satt seg ned og laget en sammenfatning av øvelser for spesielt krystallsyke og svimmelhet. Disse er hovedsakelig ment for de som allerede har fått behandling og undersøkelse av oss på Fetsund Kiropraktorsenter, eller annet kvalifisert helsepersonell. Alternativt om det allerede er kjent hvilken type svimmelhet/krystallsyke vedkommende plages med.

Diagnose

Denne settes relativt enkelt av en erfaren kiropraktor ved hjelp av sykehistorie, samt fremprovosering av nystagmus og svimmelhet i de forskjellige “testposisjonene”. Man vil da se en karakteristisk type øyebevegelse, utifra hvilken posisjon hodet ligger i. Dette gir kiropraktoren din et hint om hvilken buegang i øret krystallene befinner seg i. Noen ganger kan det være behov for å bruke såkalte Frenzel briller, men dette er mer kostbart.  Derfor brukes dette ofte i mer kompliserte og sammensatte krystallsyke pasienter. For våre godt voksne pasienter, kan det være nødvendig å henvise til TRV-stol/ØNH lege, om pasienten ikke klarer å utføre de bevegelsene som skal til. Våre kiropraktorer på Fetsund Kiropraktorsenter henviser alltid om vi blir stående fast! Svimmelhet kan også komme fra nakken eller andre type alvorligere tilstander. Les gjerne mer utfyllende om det her eller kontakt oss om du skulle være i tvil.

 

Krystallsyke/BPPV i bakre buegang

#1: Epleys manøver – den desidert vanligste krystallsyke øvelsen

Krystaller i bakre buegang merkes ofte som svimmelhetsanfall når man snur seg i senga eller om man sitter i noe som akselererer. Dette er pga. krystaller i buegangene som registrerer rotasjon (nei-bevegelse) av hodet, gi feil signaler opp til hjernen om hva slags bevegelse som utføres (videoforklaring følger i videoklippene under). I og med at buegangene inneholde væske, vil krystallene bevege seg i takt med væsken og signalene om at noe har beveget seg fra buegangene, vil være overdrevne og ikke harmonere med det som skjer ellers i kroppen. I de væsken og dermed krystallene slutter å bevege på seg, opphører også svimmelheten.

 

Utførelse:

  1. Sitt oppreist på en seng, og vri hodet 45 grader mot siden du føler deg svimmel mot. Eller tenk at nesa skal halvveis mot skulderen.
  2. Legg deg bakover med hodet hengende over en pute, og hold hodet i denne posisjonen i omtrent 30 sekunder, til svimmelheten avtar.
  3. Vri hodet 90 grader til motsatt side, og hold det i 30 sekunder til svimmelheten avtar.
  4. Rull kroppen til den siden hodet peker mot, slik at du ser ned mot gulvet. Hold også denne stillingen til svimmelheten avtar.
  5. Sett deg sakte opp til utgangsposisjonen.

Gjenta ca 2-3 ganger daglig, til øvelsen ikke lenger fremprovoserer svimmelhet.

Rådfør deg med kiropraktoren din om det er første gang du prøver dette.

TIPS:

  • Dette er en manøver som bruker tyngdekraften til hjelp og det er derfor ikke behov for å gjøre denne manøveren i høy hastighet!
  • Behold brillene på for å merke om svimmelheten fremprovoseres, eller avtar.
  • Går videre til neste stilling når svimmelheten avtar
  • Noen blir veldig dårlige av disse øvelsene. Om du er en av dem, hopp over kvelds øvelsen før du skal ut og gjøre noe sosialt.
  • Noen kjenner seg litt stive og vonde i disse øvelsene, oppsøk din kiropraktor for å få løsnet litt i nakke og midt rygg.

 

#2: Alternativ til Epleys; Seigmouts Manøver– for de seige krystallene som sitter fast i bakre buegang.

Semont-manøveren kan velges over Epleys manøver hvis pasienten har en spesifikk form for krystallsyke som ikke responderer godt på Epleys manøver. Semont-manøveren kan være mer effektiv i tilfeller der otolittene (krystallene) sitter fast og ikke beveger seg lett. Den gir også et mer kraftig mekanisk stimuli, noe som kan være nyttig for noen pasienter. Det skjer ved at øvelsen skal utføres rask, helst ved hjelp av din kiropraktor/annet helsepersonell. Valg av manøver avhenger av symptomene, pasientens respons på tidligere behandling, og kiropraktorens vurdering.

Utførelse:

  1. Sitt på en benk, med hodet vridd 45 grader mot den ene siden (den “friske”, ikke symptomgivende siden)
  2. Legg deg raskt ned på den “svimle” siden, med hodet fortsatt vridd, og holdes der i 30 sekunder, eller til svimmelheten avtar.
  3. Beveg hodet raskt over til motsatt side uten å endre hodets posisjon, og holdes der i 30 sekunder før de settes opp igjen og symptomene har avtatt.

Videolink:

Manøveren bør utføres under veiledning av kyndig helsepersonell og/eller kiropraktor.

 

TIPS:

  • Ikke forsøk denne på egenhånd, denne krever fart og fysisk/psykisk støtte! Men det kan være lov å høre med behandleren din om denne kan forsøkes, om Epley`s ikke har fungert.
  • Spør din kiropraktor/lege om du kan bruke denne om du har vondt for å snu hodet bakover eller til en av sidene.
  • Husk at denne krever fart!
  • Gjøre 1-2 ganger daglig

Krystallsyke/BPPV i Horisontale buegang

#3: BBQ roll (Lempert`s manøver) – krystallsyke i de horisontale øregangene

Denne øvelsen utføres ved relativt sakte bevegelser og er beregnet på de mindre krystallene som er relativt lette på flytte på kun ved hjelp av tyngdekraften.

BBQ-manøveren, også kjent som Barbecue Roll, er en øvelse som brukes til å reposisjonere krystaller i den horisontale buegangen ved benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV).

 

Utførelse:

  1. Ligg på ryggen med hodet vendt mot den berørte siden.
  2. Roter hodet gradvis i motsatt retning, 90 grader om gangen, til det er vendt mot “frisk” side.
  3. Fortsett å rulle kroppen til magen og hold posisjonen noen minutter før oppreising (se video).
  4. Før oppreising kan pasienten fortsette ved å rulle seg videre til ikke berørt side (hodet pekende rett fram), før man reiser seg opp igjen. De lærde strides om hvorvidt dette steget fremdeles er relevant, men det skader nok ikke å inkludere det.

 

#4: Gufoni manøver – de seige krystallene i horisontale buegang

 

Denne øvelsen benytter seg av samme prinsipp som “semont manøver”. Øvelsen er beregnet på de litt større og kanskje fastlåste krystallene. Denne øvelsen kan også være grei å bruke om man har vondt i skuldrene eller albuene og ikke klarer å utføre BBQ roll.

 

Utførelse:

 

  1. Sitt på en benk med hodet pekende rett fram.
  2. Legg deg raskt ned på siden som ikke er påvirket av krystallene, eller der det observeres en treg type nystagmus. Hodet skal ligge vannrett og posisjonen holdes 1-2 minutter.
  3. Hodet dreies 45 grader nedover mot gulvet og holdes i 1–2 minutter.

 

 


Krystallsyke/BPPV i øvre buegang

 

Her har vi kommet til en øvelse og diagnose som de lærde igjen strides om. Finnes egentlig krystallsyke i øvre buegang, eller er de “maskert” som krystaller i den bakre eller horisontale buegang? Om de finnes, så er de i så fall mye skjeldnere og mye mindre fremtredende i symptombildet enn de 2 andre variantene. De som har disse krystallene, vil ofte kjenne seg svimle når de ser opp og ned. Symptomene kan ha vart litt over en stund. Våre seniorpasienter kan ofte oppleve disse symptomene, men denne øvelsen anbefales ikke for alle. Dette på grunn av posisjonen som kreves for å utføre øvelsen. Vi anbefaler derfor å komme til en undersøkelse for å avdekke riktig type krystallsyke. Slik sikrer vi at øvelsen er trygg og effektiv for akkurat deg!

 

#5: “Deep head hanging” manøver – krystallsyke i den øvre buegangen

 

Utførelse:

  • Pasienten starter sittende og legger seg deretter raskt bakover slik at hodet henger nedover over kanten av benken eller sengen i omtrent 30 sekunder.
  • Deretter løftes hodet opp til en nøytral posisjon (fortsatt i liggende stilling) og holdes i 30 sekunder.
  • Til slutt sitter pasienten oppreist igjen.

 

 

Kontakt oss!

Våre kiropraktorer jobber daglig med krystallsyke og har en særdeles interesse i både utredning og behandling av svimmelhet.

Kontakt oss gjerne på telefon 46332766 – eller benytt deg av vår døgnåpne online booking.

Vi gleder oss til å hjelpe deg på vei til en bedre hverdag!

Du kan lese mer om våre behandlere, behandlingsområder og kontaktinformasjon ved å klikke deg fram i vår hovedmeny.

Marie Hermansen

Online Booking