Bekkenrotasjon og halebeinsmerter: Din guide til hva du kan gjøre.

Halebeinsmerter er en vanlig plage som mange opplever på et tidspunkt i livet. Smerten kan variere fra mildt ubehag til intense smerter som påvirker daglige aktiviteter som å sitte, gå eller bøye seg. Den vanligste årsaken til halebeinsmerter som vi ser ved Fetsund kiropraktorsenter er etter traume som fall på…

Halebeinsmerter er en vanlig plage som mange opplever på et tidspunkt i livet. Smerten kan variere fra mildt ubehag til intense smerter som påvirker daglige aktiviteter som å sitte, gå eller bøye seg.

Den vanligste årsaken til halebeinsmerter som vi ser ved Fetsund kiropraktorsenter er etter traume som fall på rumpa, i svangerskap, eller etter fødsel. Men hva skjer når halebeinsmertene kommer uten kjent årsak? Halebeinsmerter som ikke er fra traume kommer ofte av muskelknuter som stråler til halebein, eller feiljusteringer i bekkenet, spesielt forover rotert bekken (anterior bekkenrotasjon/nedre kryss syndrom) eller bakover rotert bekken (posterior bekkenrotasjon), eller begge. I denne artikkelen skal vi utforske hvordan disse tilstandene kan føre til halebeinsmerter, samt hvilke behandlingsmetoder som kan hjelpe deg. Les mer om andre årsaker til halebeinsmerter skrevet av Kiropraktor Sara Nordanger.

 

 Nedre kryss syndrom  – Forover Roteret Bekken 

Når bekkenet er forover rotert, vil den fremre delen av bekkenet vippe nedover, mens den bakre delen heves (1)(4). Dette kan føre til:

 1. Økt spenning og svakhet i korsrygg og bekken: Et forover rotert bekken fører til stramme hofteleddsbøyerne, og stramme krosrygg muskler (Erector spinae), og svake/underaktive magemuskulatur, og setemuksulatur, som igjen trekker på halebeinet og fører til smerte. 
 2. Endret holdning: Den endrede bekkenstillingen kan føre til en overdrevet svai i korsryggen, noe som kan øke belastningen på halebeinet.
 3. Komprimering av nerver: Forover rotert bekken kan potensielt føre til kompresjon av nerver i området, noe som kan forårsake smerter som stråler til halebeinet. 
 • Isjiasnerven (nervus ischiadicus)*: Denne store nerven løper fra nedre del av ryggraden gjennom setemusklene og ned til bena. Ved komprimering kan det føre til isjias, med smerter som stråler fra korsryggen nedover beina kalt piriformissyndrom
 • Pudendusnerven (nervus pudendus)*: Denne nerven innerverer bekkenbunnen, inkludert deler av perineum (området mellom kjønnsorganene og endetarmen). Komprimering kan forårsake smerte og dysfunksjon i disse områdene.
 • Femoralisnerven (nervus femoralis)*: Denne nerven er ansvarlig for å innervere muskler i låret og huden på forsiden av låret og nedover mot kneet. Komprimering kan føre til smerter og svakhet i disse områdene.
 • Iliohypogastricusnerven og ilioinguinalisnerven*: Disse nervene innerverer huden i lysken og nedre del av magen. Komprimering kan føre til smerter og nummenhet i disse områdene.

Det er viktig å merke seg at komprimering av nerver på grunn av bekkenrotasjon kan variere fra person til person, avhengig av individets anatomi og graden av bekkenrotasjon

 

Bakover Roteret Bekken (Posterior Bekkenrotasjon)

Når bekkenet er bakover rotert, vil den fremre delen av bekkenet heves, mens den bakre delen vippes nedover (1),(4). Dette kan føre til:

 •  Redusert bevegelighet i korsryggen: Bakover rotert bekken kan redusere bevegeligheten i korsryggen, og du mister svaien (flat korsrygg),  som kan føre til kompensatoriske bevegelser og overbelastning av halebeinet.
 • Muskelubalanser: Denne tilstanden kan skape ubalanse mellom musklene i ryggen og hoftene, noe som kan påvirke halebeinet. Setemuskualturen og magemusklene er overaktive, mens hofteleddsbøyerne og korsryggmusklene er svake. 
 • Økt trykk på halebeinet: Bakover rotert bekken kan direkte øke trykket på halebeinet når du sitter, noe som kan føre til smerte.

Kombinasjon av Forover og Bakover Roterte Hofter

Det er også mulig å ha en kombinasjon der den ene hoften er rotert forover og den andre bakover. Denne asymmetrien kan ha betydelige konsekvenser (2):

 1. Skjev belastning: En kombinasjon av forover og bakover roterte hofter kan føre til en skjev belastning på halebeinet og korsryggen, noe som øker risikoen for smerter og skader.
 2. Økt muskelspenning: Musklene på hver side av bekkenet må jobbe ulikt for å kompensere for skjevheten, noe som kan føre til økt muskelspenning og smerte i halebeinsområdet.
 3. Endret gangmønster: Asymmetrien kan påvirke gangmønsteret ditt, noe som kan føre til ytterligere belastning på halebeinet og øke risikoen for andre muskel- og skjelettplager.

 

Andre Komplikasjoner av Roteret Bekken

Et rotert bekken kan føre til en rekke andre komplikasjoner og smerter i ulike deler av kroppen (2). Dette inkluderer:

 1. Beinlengdeforskjell: En feiljustering i bekkenet kan skape en tilsynelatende beinlengdeforskjell, som kan føre til ubalansert belastning
 2. Knesmerter: Bekkenrotasjon kan endre biomekanikken i beina, noe som kan føre til feiljusteringer i knærne og resultere i smerte eller skader.
 3. Hoftesmerter: Ubalanse i bekkenet kan føre til økt stress på hofteleddene, noe som kan forårsake smerte og redusert bevegelighet.
 4. Korsryggsmerter: Som tidligere nevnt, kan bekkenrotasjon føre til økt spenning og smerte i korsryggen.
 5. Nakkesmerter: Skjevheter i bekkenet kan påvirke kroppsholdningen hele veien opp til nakken, noe som kan føre til nakkesmerter og hodepine.

Behandlingsmetoder

Kiropraktisk leddustering

Kiropraktisk manipalusjonsbehandling kan bidra til å korrigere bekkenrotasjon ved hjelp av manuelle justeringer. Dette kan bidra til å redusere trykket på halebeinet og lindre smerte. En kiropraktor kan også anbefale spesifikke øvelser og tøyninger for å styrke kjernemuskulaturen og forbedre kroppsholdningen.

Øvelser og Tøyninger

Spesifikke øvelser kan bidra til å rette opp bekkenet og redusere halebeinsmerter:

– Bekkenvipper: Disse kan bidra til å justere bekkenet og styrke kjernemuskulaturen.

– Hamstringstrekk: Kan bidra til å redusere spenningen i musklene på baksiden av lårene, som kan påvirke bekkenstillingen.

– Kjernestabilisering 

– Bekkenbunnsøvelser: Styrking av bekkenbunnsmusklene kan bidra til bedre støtte for bekkenet og redusere smerter (3).

Ergonomiske Justeringer

Tilpasning av arbeidsstasjonen din og bruk av spesialdesignet pute for halebeinet kan redusere trykket på halebeinet når du sitter i lange perioder. En kiropraktor kan gi råd om de beste ergonomiske justeringene for din situasjon

Smertelindring

I noen tilfeller kan smertestillende medisiner eller betennelsesdempende midler være nødvendige for å håndtere smerten. Varme-/kuldebehandling kan også være effektive tillegg til kiropraktisk behandling.

Sovestilling

Sovestillingen din kan også påvirke bekkenets posisjon og bidra til halebeinsmerter. Her er noen tips for å optimalisere sovestillingen (3):

 1. Sov på ryggen: Denne stillingen holder ryggraden i en nøytral posisjon og kan redusere belastningen på bekkenet og halebeinet.
 2. Plasser en pute under knærne: Dette kan bidra til å redusere trykket på korsryggen og bekkenet.
 3. Sov på siden med en pute mellom knærne: Dette kan bidra til å opprettholde riktig hofte- og bekkenjustering.
 4. Unngå å sove på magen: Denne stillingen kan føre til unødvendig belastning på ryggraden og bekkenet, noe som kan forverre halebeinsmerter.