Topp 5 ting som kiropraktoren kan hjelpe seniorpasienten med!

Seniorpasienten har god nytte av kiropraktorbehandling! Seniorpasienten er noe Kiropraktor Marie Hermansen har villet skrive om lenge! Med senior mener vi: I Norge har Statens seniorråd definert alle over 50 år som seniorer og skiller mellom yngre og eldre seniorer. Yngre seniorer er personer mellom 50 og 66 år. De som…

Seniorpasienten har god nytte av kiropraktorbehandling!

Seniorpasienten er noe Kiropraktor Marie Hermansen har villet skrive om lenge!

Med senior mener vi: I Norge har Statens seniorråd definert alle over 50 år som seniorer og skiller mellom yngre og eldre seniorer. Yngre seniorer er personer mellom 50 og 66 år. De som er 67 år eller eldre er da eldre seniorer, kilde “Nofima”

Tanken om at «nå er jeg gammel, så det må vel bare være sånn», er feil!

Våre kiropraktorer på Fetsund Kiropraktorsenter ser senior-pasienten daglig og de har virkelig glede av vår kiropraktorbehandling.

«Men, er det ikke farlig for eldre å oppsøke kiropraktor» tenker du kanskje. Dette er riv ruskende feil.

Den moderne kiropraktoren har mange verktøy i kassen sin, og behandlingen spesialtilpasses hver enkelt pasient.

I tillegg til at våre kiropraktorer bruker et spekter av behandlingsverktøy og øvelser, har kiropraktoren en 5 årig mastergrad med proppfull av aldersrelaterte diagnoser.

I tilfelle senioren må til lege eller legevakt og ikke kan følge opp behandlingen hos kiropraktor, kan kiropraktoren henvise videre.

Denne artikkelen skal gå igjennom de aller vanligste og en av de mest uvanlige plagene vi ser hos våre seniorer og hvordan vi kan behandle dem på en skånsom og effektiv måte.

 

Kiropraktorbehandling for seniorpasienten
Seniorpasienten har god effekt av kiropraktor behandling hos oss på Fetsund kiropraktorsenter.

Sterke smertestillende medisiner for seniorpasienten – en god løsning?

I følge FHI opplever de fleste eldre nakke og ryggsmerter som er så ille at de må oppsøke lege. Vi blir jo bare flere og flere eldre, så hvordan skal vi takle dette økende problemet i fremtida?

Dagens anbefaling for smertebehandling av eldre er smertestillende medikamenter. Disse har varierende effekt og masse bivirkninger. Mange eldre er også redde og usikre når det gjelder trening. Både på grunn av manglende kunnskap om egen smerte og hvorfor treningen skal hjelpe akkurat dem. Ofte sliter mange med masse smerter og er også demotiverte når det gjelder trening.

Hva gjør vi så med disse menneskene og hvordan kan vi løse dette i tiden som kommer?

Løsningen er å behandle smerten med flere forskjellige tiltak. Her mener vi kiropraktorer at vi passer veldig godt inn.

 

#1: Nakkeprolaps/prolaps i korsryggen hos seniorpasienten. 

Har du lagt merke til at du krymper litt med åra? Dette er fordi putene mellom ryggvirvlene tørker ut og ny væske dannes ikke her.

Denne væsken vil, hos de med en yngre rygg, sive ut, irritere nervene og gi en prolaps enten i nakke eller rygg.

Denne væsken er mer eller mindre borte hos eldre mennesker og kan dermed ikke plage dem med langvarige prolapsplager! Hva som derimot KAN plage noen, er en forventning om at det muligens kan være den gamle prolapsen som kommer tilbake. Henger du med?

Men, hvorfor får man smerter på samme sted som der det har vært prolaps tidligere? Og hvorfor stråler det ned i beinet eller armen?

Dette kommer ofte av muskelsmerter eller spinal stenose, noe som er en av de vanlige senior-plagene du skal få lese mer om videre i denne artikkelen. Området, inkludert muskler og ledd, rundt den gamle prolapsen vil også ofte ha en litt dårligere funksjon, enn andre områder. Derfor vil smertene ofte gjenta seg her.

 

#2: Spinal stenose hos seniorpasienten

Dette forekommer ofte på ytterpunktene i de ulike kurvene i ryggen. Dvs; der vinklingen og tyngdekraften trekker skjelettet ned mot bakken og får ekstra hjelp av «en bøy». Gjennom et langt liv, vil dette bli en konstant kraft som sliter på skjelettet og kroppen bygger litt ekstra beinstruktur, for å holde skjelettet stabilt og fint.

Dette er i i utgangspunktet en god idé, men noen gangen blir denne benbygningen så kraftig at den klemmer av på en eller flere nerver. Resultatet er en prolapsligndende, mer konstant fornemmelse i rygg og ett eller fler bein, som ofte lindres ved å Lene seg fremover, eller å ta gå-pauser.

Behandling for spinal stenose hos seniorpasienten

Behandlingen for spinal stenose, rent strukturelt, er operasjon. Men, vi ser likevel at mange av våre senior-pasienter responderer bra på lett manuell behandling! Målet med denne behandlingen er å få mer bevegelse i strukturene som kan relateres til spinal stenosen. For eksempel å øke selve mobiliteten i muskene og leddene over/under stenosen, vil bedre den totale bevegelsesevnen! «Men skal det knekkes opp?» Nei, det trenger det ikke. Men vi forsøker ofte en veldig lett «knekk» eller “popp” med lavere fart og mindre trykk enn de pasientene i en lavere aldersgruppe.

En kiropraktor kan ikke hjelpe deg å bedre stivhet og smerter i forbindelse med spinal stenose på en rekke ulike måter. Dette inkluderer mobiliseringsbehandling, manipulasjonsbehandling, triggerpunktmassasje, nålebehandling , traksjonsbehandling, øvelsesveiledning og mye mer!

 

#3: Smerter i knær og hofter hos seniorpasienten

Hofte- og knes smerter er relativt vanlig hos den eldre pasienten og plagene kommer ofte som følge av slitasje i hoftene/artroseforandringer. Dette medfører redusert bevegelse, økt smertefølelse og følelsen av å være “ustø”. I verste fall (og relativt ofte) kan dette føre til at man faller og brekker lårhalsen i hofta. Hos fysioterapeuten er det vanlig å få øvelser man skal utføre flere ganger ukentlig og dette har vist seg å ha en enorm effekt! Hos kiropraktoren vil seniorpasienten i de fleste tilfeller få manuell behandling i tillegg til å få øvelser. Det er ofte enklere å utføre øvelsene når den manuelle behandlingen hjelper deg å få bukt med smertene.

Behandling for kne- og hoftesmerter

I likhet med spinal stenose, vil kiropraktoren ofte bruke en rekke ulike verktøy for å gjøre deg bedre. Behandlingen rettes mot muskulaturen rundt og i forbindelse med hofta. Lett tøying og lette trykk på hofte- og knes musklene, vil ofte gi god smertelinding. Kanskje man kan forebygge fall og utsette en eventuell hofteoperasjon? Vi tror og har sett at vi kan spille en stor rolle i dette sammensatte bildet.

 

#4: Stivhet og smerter i ryggen hos seniorpasienten

Det å være stiv i ryggen, særlig på morgenen, er ganske vanlig for våre godt voksne pasienter. En kiropraktor kan ikke hjelpe deg å bedre stivhet og smerter i ryggen på en rekke ulike måter. Dette inkluderer mobiliseringsbehandling, manipulasjonsbehandling, triggerpunktmassasje, nålebehandling og mye mer!

Behandling, øvelser og balansetrening for seniorpasienten!

Våre kiropraktorer håndplukker øvelser som passer for akkurat deg og din stive og vonde rygg. Balansetrening og øvelser i kombinasjon med behandlingsmetoder som beskrevet over og på våre sider, pleier å ha en god effekt! Som vi pleier å si “litt stiv og støl skal man være, men det får jo være måter på”!

 

#5: Svimmelhet og hodepine

Svimmelhet kan være så mangt. Det er veldig viktig å få en grundig undersøkelse om du opplever å plutselig bli svimmel og få vondt i hodet. Da anbefaler vi at du som er i den øvre aldersgruppen oppsøker lege/legevakt før du oppsøker oss. Dette fordi det kan være underliggende årsaker som kiropraktoren ikke får gjort noe med. Har du derimot slitt med hodepine over lengre tid, eller har kjent krystallsyke som du ønsker å få bukt med, er kiropraktoren et naturlig valg.

Behandling for svimmelhet/hodepine

Gitt at det er konstantert at årsaken kommer fra muskel- og skjellet og/eller krystallsyke, kan kiropraktoren hjelpe deg her og. Nakkemanipulasjon (knekking) er kiropraktoren ofte litt tilbakeholden ed hos de eldre pasientene, men ved en grundig vurdering eller basert på tidligere erfaringer, kan dette utføres også på senioren. I tillegg til dette, kan man bruke triggerpunktsmassasje, tøyeøvelser, osvosv, som beskrevet over. For krystallsyke, brukes spesielle øvelser, som gjøres etter at grunnen til krystallsyken er påvist.

 

Oppsummering

  • Kiropraktorbehandling hjelper på det meste av muskel- og skjelettplager! Selv hos seniorpasienten.
  • Vi tilpasser alle behandlingsteknikker og trenger ikke nødvendigvis å “knekke opp” for å få en god effekt av behandlingen.
  • Om kiropraktoren din mistenker at noen underliggende sykdommer har h*n full henvisningsrett til spesialhelsetjenesten, samt MR/røntgen.
  • Kiropraktoren din har god kompetanse når det gjelder treningsveileding og øvelser, dette kan dere jobbe med sammen! Øvelser har ofte bedre effekt etter at de værste smertene har blitt bedre av behandling.

 

Kontakt oss!

Våre kiropraktorer jobber daglig med seniorpasienten og har en særdeles interesse i både utredning og behandling av seniorplager.

Kontakt oss gjerne på telefon 46332766 – eller benytt deg av vår døgnåpne online booking.

Vi gleder oss til å hjelpe deg på vei til en bedre hverdag!

Du kan lese mer om våre behandlere, behandlingsområder og kontaktinformasjon ved å klikke deg fram i vår hovedmeny.